Avmaskning
Avmaskning hund
- Valpar
I de allra flesta fall avmaskas valpar rutinmässigt av uppfödaren. Avmaskningsmedel finns i olika varianter och avmaskningsschemat kan variera något beroende på vilken sort man använder. Gemensamt för dem alla är att de är receptfria och verksamma mot spolmask. Innan du tar hem din valp är det viktigt att fråga uppfödaren om du själv ska ge någon dos av avmaskningsmedlet eller om valpen är helt färdigbehandlad.
- Vuxna hundar
Rutinmässig avmaskning av vuxna hundar bör undvikas på grund av resistensutveckling. Vuxna hundar bör endast behandlas efter att man först låtit göra en laboratorieanalys av avföringsprov där man konstaterat inälvsmask. Om du misstänker att din hund drabbats av mask kan VeteriNära ge råd och hjälp om hur du går vidare.
Avmaskning katt
- Kattungar
För att undvika att kattungar smittas av spolmask behandlas de upprepade gånger de första levnadsmånaderna med avmaskningsmedel. Kattungar kan smittas av mask genom modersmjölken eller av andra katter och det är därför viktigt att påbörja avmaskningen redan när de är fyra till sex veckor gamla. Uppfödaren brukar rutinmässigt sköta avmaskning av både kattungar och kattmamman för att minska risken för återinfektion. Vid tolv veckors ålder är kattungarna som regel färdigavmaskade av uppfödaren och redo att komma till sin nya familj. Fråga för säkerhets skull din uppfödare om du kommer att behöva ge en sista dos vid hemkomst då preparaten som finns på marknaden skiljer sig åt i avmaskningsschemat.
Kattungar efter en honkatt som levt strikt som innekatt och som inte vistats i miljöer där det förekommer spolmaskägg behöver inte avmaskas.
- Vuxna katter
Utekatter kan behöva avmaskas då de lätt drabbas av inälvsmask, speciellt om de brukar fånga gnagare. Rutinmässig avmaskning av innekatter brukar sällan behövas och på grund av resistensutveckling rekommenderas inte heller detta utan att man först låtit göra en analys av avföringsprov. Kontakta VeteriNära om du misstänker att din katt har drabbats av inälvsmask.
Inför utlandsresa
Särskilda regler och krav för avmaskning gäller vid utlandsresor med hund. Ta reda på vilka bestämmelser som gäller för just det land du ska resa till. Du hittar uppdaterad information på Jordbruksverkets hemsida här.
Hundar som ska resa till Norge, Storbritannien, Irland, Finland och Malta ska avmaskas med medel innehållande Prazikvantel, mot rävens dvärgbandmask (Echinococcus multilocularis). Denna behandling ska utföras av veterinär och dokumenteras i hundens EU-pass, högst 120 timmar och minst 24 timmar före den planerade resan. Detta är en bandmask som kan smitta till hund och katt men den kan också infektera människor via hund och katt. Parasiten förkommer lokalt i stora delar av Europa, framförallt i Central- och Östeuropa inklusive Baltikum. I Sverige har den varit påvisad i Småland, Götaland, Södermanland och Dalarna. Se mer information på SVA här.