Vaccinering
I Sverige vaccineras valpen mot tre smittsamma sjukdomar: valpsjuka, hepatit (smittsam leverinflammation, HCC) och parvovirus. Grundvaccination av valp görs vid två tillfällen vanligtvis vid 8 och 12 veckors ålder. När hunden fyller ett år ges en tredje vaccination. Därefter rekommenderas årligen vaccination mot kennelhosta och vart tredje år mot valpsjuka, smittsam leverinflammation samt parvovirus.
Valpsjuka, smittsam leverinflammation och parvovirus är allvarliga sjukdomar som är sällsynt förekommande i Sverige, med endast några få rapporterade fall årligen. Dessa vaccinationer är viktiga både för din egen hund och för att hålla nere det totala trycket av smittsamma sjukdomar.
Kennelhosta hör till en av de vanligaste sjukdomarna vi vaccinerar våra hundar mot. Den är oftast inte allvarlig men kan vara besvärlig för en hund som smittats. Rekommendationen är att hunden vaccineras årligen för att ha ett fullgott skydd.
Vid själva vaccineringen ska hunden vara frisk och kry för att vaccinet ska ha så god effekt som möjligt. Det kan förekomma lindrig irritation vid injektionsstället efteråt. Som ägare bör du vara observant på biverkningar hos hunden såsom nedsatt allmäntillstånd, svullnad i huvudområdet eller andra delar av kroppen eller mag-tarmstörning. Vid dessa biverkningar är det viktigt att uppsöka veterinär snarast.
- Resa utomlands
För hundar som ska resa utomlands krävs ytterligare vaccinationer. Enligt Jordbruksverkets och övriga EU-länders regelverk ska hunden vara vaccinerad mot rabies, vara chip-märkt och ha ett EU-pass. Tänk på att kontrollera införselkraven för det specifika landet du ska resa till då införselreglerna kan variera från land till land. Var ute i god tid innan resa och undersök regler från både Jordbruksverket och ambassaden för det land ni ska resa till. Kom ihåg att resa får ske först 21 dagar efter vaccinationen mot rabies. Vaccination får tidigast ske vid 12 veckors ålder.
I många länder förekommer smittsamma sjukdomar som är mer sällsynta i Sverige, såsom leptospiros och leishmanios. Läs mer om rabies och resor på jordbruksverket.
- Vaccination katt
Rekommendationen är att alla katter vaccineras mot kattsnuva och kattpest. I de allra flesta fall beror kattsnuva på virus, oftast herpes- eller calicivirus.
Kattpest orsakas av ett specifikt parvovirus som drabbar katter i alla åldrar. Viruset smittar från katt till katt men är motståndskraftigt och kan överleva länge i naturen. Sjukdomen ger symptom som kräkningar, diarréer och kan i svåra fall vara dödligt. Sjukdomen ger hög dödlighet, framförallt hos unga katter. Vaccinet mot kattpest är ett bra vaccin, som skyddar katterna väl.
Kattsnuva är en övre luftvägsinfektion hos katt som I de allra flesta fall beror på virus, oftast herpes- eller calicivirus. Typiska symptom är rinnande nos och ögon samt nysningar och hosta. Sjukdomen kan också visa sig som sår i munnen, nedsatt aptit, feber och påverkat allmäntillstånd. Vissa katter får milda symptom som enstaka nysningar och lite rinnande nos, medan andra blir kraftigt påverkade. De flesta katter blir symptomfria efter någon vecka.
Grundvaccination av katt görs som tidigast då katten är 7-8 veckor gammal och nästa ca 3-4 veckor senare. Revaccination sker sedan vid 1 års ålder. Därefter vaccineras katten årligen mot kattsnuva och vart tredje år mot kattpest.
Genom att låta vaccinera din katt mot dessa sjukdomar inte bara förebygger du att ditt djur ska smittas, du bidrar även till att hålla det totala smit-trycket i kattpopulationen på en låg nivå.
Det förekommer att katter får biverkningar i 1-2 dagar etter vaccination, i form av en lätt, ömmande svullnad vid injektionsstället och ibland även feber. I sällsynta fall kan katten drabbas av en överkänslighetsreaktion, som kan vara allvarlig. Om du får misstanke om biverkningar ta då genast kontakt med veterinär.